تبلیغات
پدیده ی نو - اثر عوامل مختلف بر روی باكتری ها:
 
پدیده ی نو
دوشنبه 30 اردیبهشت 1387 :: نویسنده : امید

برای كنترل رشد میكروارگانیزم ها معمولا از دو روش فیزیكی و شیمیایی استفاده می شود.در هر روش یا از رشد باكتری جلوگیری می شه یعنی عوامل مورد استفاده قادرند عمل باكتریواستاتیك را انجام دهند یعنی مانع رشد بشوند ولی باكتری را از بین نمی برند.ولی گروهی دیگر از روش ها باعث مرگ باكتری ها می شوند یعنی باكتریوسایدال هستند.

عوامل فیزیكی و شیمیایی متعدد هستند و هر كدام از مكانیزم خاصی برخوردار هستند و در هر حالت بسته به نوع باكتری و یا ماهیت میكروبی و زمان اثر دهی می توانند در كنترل باكتری نقش داشته باشند. از عوامل فیزیكی به عنوان مثال به عامل زیر می شه اشاره كرد:

گرما یا حرارت:

حرارت دو نوع داریم یكی حرارت خشك و دیگه حرارت مرطوب.

حرارت خشك:

    ۱-  سوزاندن: كه در سوزانن همه اشكال حیاتی از بین می رود و در این روش حتی می توان اسپور ها را نیز از بین برد و در زمان قدیم متداول بود و در رابطه به اجساد مرده آلوده به كار می رفت. خیلی از حیوانات بعد از مرگ حاوی اسپور های زنده بودند و دفن این حیوانات منجر به این می گشت كه در اثر بلایای طبیعی مثل سیل و زلزله و طوفان های شدید این اسپورها به سطح خاك آورده می شده و با گرد و غبار پراكنده می شدند، تنفس این اسپور باعث ورود آن به بدن فرد سالم می شد و در بدن به فرم رویشی تبدیل شده و ایجاد بیماری می كردند، پس بهترین راه سوزاندن بود پس بهترین راه برای اجساد حیوانی سوزاندن بود كه متداول بود ولی به خاطر استفاده از جسد انسانی در پزشكی این روش برای اجساد انسان استفاده نشد و بنابر این امروزه كاربرد ندارد مگر اینكه دام های خیلی آلوده را بسوزانیم.

2-   استفاده  از Oven یا كوره. كه برای استریل كردن وسایل جراحی و ظروف آزمایشگاه و ... كاربرد دارد كه با تولید دمای 170 درجه سانتی گراد به مدت یك ساعت یا 160 درجه سانتی گراد به مدت 2 ساعت قادر خواهند بود عمل استریل كردن را انجام دهند.و این روش یك روش عقیم سازی یا سایدال است كه باكتری را كامل از بین می بردو برای ضدعفونی كردن محیط كشت و البسه استفاده نمی شود چون آنها را می سوزاند.

حرارت مرطوب:

1-    جوشاندن یا boiling كه برای بعضی باكتری ها یك عمل استاتیك است یعنی باكتری را كامل از بین نمی برد و تنها رشد باكتری متوقف می شود زیرا این باكتری ها قادر به تولید اسپور هستند و اسپور در جوشاندن از بین نمی رود ولی در رابطه به بعضی باكتری ها روش سایدال است و كافی است. و 60 تا 70 درجه سانتی گراد به مدت نیم ساعت به باكتری داده می شود و باكتری از بین می رود. بنابر این فرم رویشی در باكتری ها از بین می رود و تنها فرم ها ی اسپور باقی می مانند. پس یك روش استریل كردن به شمار نمی آید زیرا عقیم نمی كند.

2-   استفاده از Autoclave كه یك روش عقیم سازی است و از دستگاهی استفاده می شه كه با ایجاد حرارت مرطوب تحت فشار قادر خواهد بود تمام فرم های حیاتی را از بین ببرد و عقیم سازی كند. با آتو كلاو می توان محیط های كشت ، بیمارستان و پتو و....  را استریل كرد و همه چیز را می شه با این روش استریل كرد.

مكانیزم عمل حرارت:

كه با تخریب پروتئین های غشا و ذوب شدن چربی های موجود در غشا به غشا صدمه می زند و خاصیت تراوایی غشا از دست داده می شود . در نتیجه فشار اسمزی داخل و محیط خارج بهم ریخته و باكتری از بین می رود.





نوع مطلب : آموزش، 
برچسب ها :
لینک های مرتبط :
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.


آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :